در این مطلب قصد داریم بهترین و معروفترین غذاهای سنتی تبریز را به شما معرفی کنیم، از کوکوی معروف تبریز یعنی کوکوی لوبیا سبز گرفته تا شوربای خوشمزه که در گذشته زینت بخش سفرههای تبریزیها بود و نقش پررنگتری در وعدههای غذایی شان داشت. بااین مقاله همراه شوید تا شما را با نام غذاهای محلی تبریز آشنا کنیم و گشتی در میان سفرههای رنگین اهالی این شهر داشته باشیم.
فهرست مطالب
1. کوفته تبریزی
کوفته تبریزی یکی از غذاهای سنتی مشهور ایران است که شهرت جهانی دارد و ارتباطی به شهر تبریز دارد. انواع کوفته در مناطق مختلف خاورمیانه تهیه میشود و تفاوت اکثر کوفتهها بیشتر در طرز تهیه و مواد استفاده شده در آنها است.
کوفته تبریزی از انواع سبزیهای معطر استفاده میشود و بهطور سنتی گوشت این کوفته در یک هاون سنگی و با دستههاونی چوبی میکوبند و سبزیها و لپه به آن اضافه میگردد. مواد اصلی کوفته تبریزی شامل گوشت، لپه و سبزیجات مخصوص است که به شکل گرد در میآیند و در سس پخته میشوند. معمولاً یک تخم مرغ پخته و زرشک و آلو در وسط کوفته میگذارند.
2. دلمه برگ مو تبریز
دلمه برگ مو یکی دیگر از غذاهای سنتی تبریز است که در خانه هرکسی ممکن است پیدا شود. تجربه دلمه برگ مو تبریز با دلمهای که خودتان در خانه درست میکنید، از زمین تا آسمان متفاوت است.
این غذا سختی دارد و برای پختن آن زحمت فراوانی کشیده میشود، مخصوصاً در هنگام پیچیدن دلمهها باید دقت و ظرافت خاصی داشته باشید.
برای پختن دلمه برگ مو از گوشت چرخکرده، برنج و سبزیجات مخصوص و البته ادویههای لازم استفاده میشود.
مواد داخل دلمه سلیقهای است و عدهای ممکن است موادی مانند زرشک و بادام نیز اضافه کنند. خوشمزهتر بودن دلمههای تبریز به علت استفاده از سبزیجات محلی تبریز، مانند شوید، تره و مرزه کوهی است.
3. خورشت هویج تبریز
خورشت هویج یکی از غذاهای سنتی تبریز است که ممکن است مطابق میل هر سلیقهای نباشد. در این خورشت، مقدار فراوانی هویج وجود دارد که باعث میشود این غذا به طور طبیعی شیرین باشد. اگر طرفدار مزه شیرین هستید، حتماً این خورشت را امتحان کنید. پختن این غذای تبریزی استثناً کاری ندارد.
ابتدا باید هویج را به اندازهای تفت داده و بعد از آن گوشت یا مرغ و آلوی از قبل خیسخورده را به آن اضافه کنید. برای بهتر شدن طعم غذا میتوانید مقداری زغفران و چوب دارچین به خورش اضافه کنید. از طرفی دیگر میتوانید با کم یا زیاد کردن مقدار آلو، خورشت تان را شیرین یا ترش کنید.
در تبریز اگر باشید، برای چشیدن طعم بهترین خورشت هویج باید سری به رستوران گازماخ بزنید.
4. کوکو لوبیا سبز تبریز
کوکوی لوبیا سبز، یکی از غذاهای سنتی تبریز است که میتواند شامی سبک باشد و یا گوشهای از سفره رنگارنگتان را در مهمانیها به خود اختصاص دهد. این غذا علاوه بر مزه خوب و شکل زیبایی که دارد، خیلی هم زود آماده میشود و برای روزهایی که زمان ندارید، بهترین انتخاب است.
برای پختن این غذا باید لوبیا سبز را به همراه هویج و سیب زمینی آب پز کنید. بعد از پختن مواد، تخم مرغ را به آنها اضافه میکنید. حالا نوبت به این رسیده که به سلیقه خود کوکو را مزهدار کنید.
برای مزهدار کردن، میتوانید از زرشک، پیاز داغ، زعفران و نمک و زردچوبه استفاده کنید. دیگر الان وقت آن است که کوکو را سرخ کرده و نوش جان کنید.
5. قورما شورباسی یا تره شورباسی تبریز
در زمان قدیم خبری از یخچال نبوده است و مردم برای نگهداری مواد اولیه خود راهکارهای جالبی داشتند که این راهها باعث میشد طعم غذاها فوقالعاده لذیذ بشود. قورماشورباسی، که نوعی آبگوشت است، به دلیل قورمهشدن گوشت به این نام شهرت یافته است. برای طبخ این غذا از ترکیب موادی از جمله گوشت قورمهشده گوسفند، پیاز، دنبه و چربی گوسفند، تخممرغ، سیبزمینی، فلفل قرمز، لپه، زعفران، نمک، رب گوجهفرنگی و ادویههای بومی استفاده میشود. در برخی موارد از سبزی محلی به نام کالش نیز در این غذا استفاده میشود.
6. قیقاناخ یا خاگینه تبریز
قیقاناخ یکی از غذاهای سنتی تبریز است که به راحتی پخته میشود و میتوانید در روزهای تعطیل خودتان را مهمان یک صبحانه یا عصرانه تبریزی کنید. این غذا به ویژه برای خانمهای بعد از زایمان یا افراد مبتلا به کمخونی و ضعف شدید، مقوی است. تبریزیها در پختن این غذا از سبزیجات معطر و محلی تبریز استفاده میکنند که به همین دلیل، این غذا در تبریز رنگ و بویی دیگر دارد.
برای آمادهسازی قیقاناخ، تخم مرغ را با ماست، آرد و کره مخلوط کرده و سپس این ترکیب را سرخ میکنند. پس از پخته شدن مواد، شهدی که از حل کردن شکر و آب تهیه کردهاند روی آن ریخته میشود. بهتر است تا قیقاناخ داغ استفاده از شهد را انجام دهید.
با این روش ساده، میتوانید لذت یکی از بهترین غذاهای سنتی تبریز را در کنار خانواده و دوستان خود تجربه کنید. این غذا به دلیل مواد مغذی و مفیدی که دارد، به عنوان یک انتخاب مناسب برای مراسمها و جشنهای خاص نیز محسوب میشود.
7. جغور بغور تبریز
جغور بغور از جمله غذاهای سنتی تبریز است که اتفاقاً پختن آن سخت نیست و در زمان کمی آماده میشود. این غذا اغلب مورد پسند کسانی قرار میگیرد که به مزه دل و جگر گوسفند علاقه دارند.
برای آمادهسازی جغور بغور، از جگر سیاه و سفید گوسفند و همچنین دل گوسفند و قلوه استفاده میشود. ابتدا پیازها را سرخ میکنند و سپس دل و جگر و قلوه را که خرد کردهاند، به پیاز اضافه میکنند. برای افزودن مزه به این غذا، از ادویههای دلخواه مانند نمک، فلفل و زردچوبه استفاده میشود.
علاوه بر جغور بغور، تبریز به عنوان شهری با سوغاتهای فراوان نیز شناخته میشود. پیشنهاد میشود در بازارهای این شهر سری بزنید و از سوغاتهای تبریز برای خود و عزیزان خرید کنید.
8. سوتی پلو یا شیر پلو تبریز
سوتی پلو یکی از غذاهای سنتی تبریزی است که در لیست غذاهای محلی تبریز حرفی از آن نمیشود. این پلو یک پلوی متفاوت و خوشمزه است که به سادگی هم آماده میشود.
برای آمادهسازی سوتی پلو، ابتدا برنج را به همراه شیر، زعفران، کره و نمک دم میکنند. اگر با پختن برنج دمی آشنا هستید، پختن سوتی پلو برایتان کاری نخواهد داشت.
در نهایت میتوانید این پلو را با هرچیزی که دوست دارید، میل کنید. تبریزیها اکثراً این پلو را همراه با ماهی شکمپر و همراه با کشمش و گردو سرو میکنند. البته، اگر اهل ماهی نیستید، این پلو را میتوان به همراه مرغ یا گوشت نیز تهیه و مصرف کرد.
سوتی پلو، یکی از غذاهای محبوب و خاص منطقه تبریز است که میتواند جلوهای خوشمزه و متفاوت به سفرهها بدهد.
9. قارنی یاریخ تبریز
قارنی یاریخ یا گارنی یاریخ، یکی از غذاهای سنتی و مجلسی تبریزی است که به آن بادمجان شکم پر نیز مشهور است. این غذا را میتوان به دو صورت کبابی یا سرخ کرده تهیه کرد. برای آمادهسازی آن، بادمجان را پخته کرده و سپس داخل آن را با مایه گوشت چرخکرده پُر میکنند.
برای افزودن مزه و طعم به گوشت، از ادویههای مورد علاقه خود میتوانید استفاده کنید. این غذا را میتوانید در فر یا روی اجاق تهیه کنید و در آخر میتوانید روی آن کمی پنیر پیتزا بریزید.
قارنی یاریخ یکی از پیش غذاهای مجلسی مناسب برای سفرههای مهمانی محسوب میشود. این غذا را پختن آن سختی ندارد؛ اما برای تهیه آن نیاز به مدت زمان زیادی دارید.
به این ترتیب، میتوانید از این غذای سنتی تبریزی بسیار خوشمزه برای جشنها و میهمانیهای خود استفاده کنید و لذت ببرید.
10. آش اوماج تبریز
در تبریز، شهری که در زمستانهای سرد و طاقتفرسای خودش معروف است، آش اوماج یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار است که تقریباً در همه خانههای تبریزی پیدا میشود. این آش به دلیل خواص مفیدش برای مقابله با سرمای شهر، بسیار محبوب است و در طول زمستان هر چند روز یک بار تهیه میشود.
آش اوماج، به ویژه برای کسانی که سرما خوردهاند، بسیار مقوی و مفید است و باعث بهبودی سریع آنها میشود. اوماج یک خمیر خشک شده است که از ترکیب آب و آرد به دست میآید و برای پختن آش، باید عدس و پیاز و سبزیجات آش را به همراه آب کاملاً بپزید. در نهایت، اوماجها را به آش خود اضافه میکنید.
آش اوماج یکی از غذاهای سنتی تبریزی است که به دلیل خواص مغذی و گرمکنندهاش در فصل سرد، از آن لذت میبرند و برای حفظ سلامتی و مقاومت در برابر سرما از آن استفاده میکنند.